Saturday, 24 November 2007

Luit

Sikalang mau hidup manyak susah!!! Semua balang harga naik. Minyak keleta lah, minyak masak lah, susu lah, gula lah, tepung lah, tol lah, macam macam lagi tau. Hali hali pikir macam mana mau cari lebih luit, hali hali pikir pasal luit saja, talak benda lain dalam wa punya kepala lagi. Apa mau jadi ni!!!

Beli nombor ingat mau jadi kaya, last last jadi makin talak luit.
Beli ini kedai, bukak itu kedai.
Beli hari rabu saja, bukak hari sabtu!!!
Ini kalu macam mana mau jadi kaya???

Hali hali kelija macam lembu, dari matahari belum naik sampai bulan pun sudah keluar,
Cukup bulan pergi bank mau angkat luit, tengok tengok separuh sudah untuk bayar bil sahaja.
Bil apa???
Bil air, bil letrik, bil tv, bil telepon, termasuk bil pangsai pun kina bayar!!!
Yang balance mau beli susu anak, bini mau makan, keleta mau makan juga!!!

Bayar sana bayar sini, apa yang tinggal???
Talak!!! Kosong!!!
Spendar sudah bocor pun tak cukup luit mau beli balu punya...
Ini macam betui betui susah!!!
Haiiiiiiiii........... bila lah gua boleh ada cukup luit mau pakai???
Gua tak mau mintak sampai jadi kaya, cukup lah kalu luit itu cukup untuk dipakai.........

Apa lah nak jadik ni???


5 comments:

cc said...

Ai, inflation lidat one, only wages don't inflate soon enough to match up. die liao

KopiSoh said...

Gua punya kopitiam pun macam tu jugak lar, tak dapat banyak luit, semua olang mali minum tadak bayar :D

W_W_H said...

cc : lidat how to cope with. sure koyak wan. cham cham loh.........

kopisoh : haiya, ini macam kina taluk itu poster sana tulis "Bayar Semasa Makanan dan Minuman Dihidangkan".
ok kah itu maciam???

Huei said...

semua pun naik..gaji pun ada naik..tapi gomen serbis mia orang mia gaji la!

after naik what happens? crime rate pun naik jugak! kenapa? kerana all the PROlis ada luit pigi minum kopi liao! semua dah gemuk..tarak tenaga nak catch thieves!

(my quarter bucket malay) hehehehhe

W_W_H said...

huei : betul betul, lu pegi baca sama wa punya balu punya post lah.........